neljapäev, 26. veebruar 2015

KÜLMUTATUD PUU- JA KÖÖGIVILJAD

Külmutatud köögiviljad on vitamiinide ja mineraalainete rikkad. Need ained säilivad külmutatud köögiviljades spetsiaalse külmutamistehnika tõttu. Värsketest köögiviljades aga hakkab vitamiinide hulk vähenema kohe pärast saagi korjamist. Näiteks Suurbritannia külmutatud toiduainete ühingu andmetel sisaldavad külmutatud brokoli, rohelised oad, spinat, herned ja vaarikad rohkem C-vitamiini kui kolm päeva seisnud värskel kujul samad toiduained.
Külmutatud toit on parem kui värske: teadlaste sõnul sisaldavad külmutatud puu- ja köögiviljad rohkem vitamiine ja antioksüdante kui poelettidel leiduvad "värsked" tooted. NB! Kõige paremad on muidugi koduaiast värskelt korjatud köögi- ja puuviljad!
Külmutatud puu- ja köögiviljad võivad olla tervislikumad kui "värsked" poelettide tooted, kuna sisaldavad palju vitamiine ja vähi vastu võitlevaid antioksüdante. Uuringute käigus leiti rohkem kasulikke toitaineid külmutatud toodetes – brokkolist ja porganditest mustikateni.
Kahel juhul kolmest oli külmutatud puu ja köögiviljades rohkem antioksüdandi tüüpi ühendeid – sealhulgas C-vitamiini, beetakaroteeni, luteiini, polüfenooli. Antioksüdandid on olulised vähi ennetamisel ja samuti aitab kehal, ajul, silmadel ja nahal oma tööd paremini teha. 
Supermarketite puu- ja köögiviljaosakond on täis ilusaid värve ja paljud kauplused kasutavad spetsiaalseid udupihusteid, et anda neile „värskelt korjatud“ mulje. Supermarketid teevad seda, et veenda ostjaid maksma lisahinda selle eest, et nad usuksid, et saavad nende poest kõige värskemaid ja tervislikumaid tooteid. Kuid tegelikult võivad need puu- ja juurviljad sama hästi olla kuu aega laos seisnud ja lisaks seisavad need tavaliselt kodus külmikus veel mitu päeva enne, kui neid süüakse. Seevastu aga külmutatud puu- ja köögiviljad külmutatakse kohe pärast saagi korjamist ning nii jääb suur osa vitamiinidest ja antioksüdantidest alles.
Teadlased viisid läbi 40 testi, et mõõta toitainete sisaldust toodetes, mis on seisnud külmkapis kolm päeva versus samad tooted, mis on külmutatud.Hindamise tulemused näitasid, et värskelt korjatud tooted on kõige tervislikumad, kuid külmutatud tooted on peaaegu sama head, kuid kindlasti tervislikumad, kui supermarketites müüdavad „värsked“ tooted. 
Eriti hea on kasutada külmutatud köögivilju sügistalvisel ja varakevadisel ajal. Siis on meie poelettidel värske toodangu valik kesisem. Külmutatud köögiviljad on saadaval aastaringselt.
Tihti arvatakse, et külmutatud köögiviljades on kasutatud lisasäilitusaineid. Tegelikult see nii ei ole. Need ei sisalda säilitusaineid ega kunstlikke värvaineid. Seetõttu on need oma koha söögilaual auga ära teeninud.
Külmutatud köögiviljadest saab valmistada mitmekesise kõhutäie nii suurele perele kui ka üksinda elavale inimesele. Pereemad saavad mugavalt ja kiirelt tervele perele söögikorra valmistada ühest pakist, ilma et tuleks osta kokku erinevaid komponente. Üksinda elavad inimesed saavad aga toote pakist kasutada ära vajamineva osa ja ülejäänu tagasi sügavkülma panna. Oluline on pakend sulgeda õhukindlalt.
Külmutatud köögiviljad sobivad nii suppidesse, praadidesse kui ka vokitoitudesse ja hautistesse. Samuti saab kerge vaevaga valmistada vitamiinidest pakatava smuuti või lisada neid pirukatesse.



Good morning ;)


Henna design



Lõhe-juurvilja vorm

Koostis: lõhe, porgand, kaalikas, porrulauk, pastinaak, õun, päikesekuivatatud tomat, indiapähkel, kreekapähkel, Brasiiliapähkel, kõrvitsaseemned, pistaatsia, must pipar, sidrunihein, sidrunimahl, Hawaii punased soolakristallid, muna, hapukoor, sinihallitusjuust, Grana Padana juust, jääkapsas, paprika, apelsin




kolmapäev, 25. veebruar 2015

Eyes




TALDRIKUREEGEL

Taldrikureegel on hea abivahend tervisliku toidukorra kokkupanemiseks. Taldrikureeglit järgides võid olla kindel, et erinevate toitude osakaal toidukorras on õige. Jälgi kindlasti ka seda, et taldrikul oleks alati vähemalt 5 värvi toitu.


Taldrikureegel:

  • taldrikust;
  • põhitoit, nagu kala, kana või liha peab moodustama veerandi;
  • lisand, näiteks riis, kartul, tatar, makaronid jms ülejäänud veerandi.
Kui tegemist on segutoiduga, nt risoto, lasanje või vormiroog, siis peaks segutoit moodustama pool ja salatid-köögiviljad samuti pool taldrikust.


ALDRIKUREEGEL